Over mij

Hi! Ik ben Teuntje, de moeder, chef en coach achter The Motherfood. Mijn roots liggen in Brabant, maar inmiddels woon ik alweer 17 jaar in het mooie Utrecht. Hier woon ik samen met mijn man en onze twee dochters.

Toen ik voor de eerste keer moeder werd, bracht dat een aardverschuiving in mij teweeg. Ik voelde me krachtig en kwetsbaar tegelijk en stond meer met mezelf in verbinding dan ooit tevoren. Maar ik merkte ook hoe weinig ondersteuning er eigenlijk is op het gebied van postpartum herstel en vrouwelijke gezondheidszorg. Daarom ben ik me zelf gaan verdiepen in alles wat met postpartum voeding te maken heeft - prachtige tradities van over de hele wereld, wetenschappelijke studies rondom hormonale gezondheid en voeding als medicatie. Ik verslond alles wat ik over postpartum voeding kon vinden o.a. in de traditionele Chinese geneeskunde, Ayurveda en het werk van pioniers als dr. Serrallach.

Na de geboorte van mijn tweede dochter ervaarde ik daar enorme voordelen van. Na de bevalling had ik vitamine D- en ferritine tekort, maar door alles wat ik had gelezen over postnatale depletie kon ik al snel de symptomen herkennen. Mijn huisarts plande een bloedtest in en bevestigde mijn vermoedens. Met behulp van vitamine D- en ijzersupplementen en een aangepast voedingsplan sterkte ik al binnen een paar weken aan. Ik had meer energie, minder angstgevoelens en mijn “baby brain” verdween sneller dan de eerste keer postpartum.

Het voelt als mijn missie om deze kennis met zoveel mogelijk vrouwen te delen. In mei 2024 werd ik dan ook Certified Postpartum Nutritionist bij Postpartum University® en sindsdien help ik moeders tijdens de transformerende postpartum fase.

Lees hier meer over postnatale depletie en postpartum support.

“When a baby is born, so is a mother.”

Hoe kan ik je helpen?

Dat voeding als medicijn kan dienen, is me met de paplepel ingegeven. Mijn moeder weet ontzettend veel over de helende kracht van kruiden en kookte al met de seizoenen, lang voordat dit hip was. Ze groeide op tussen de Brabantse boerderijen en zag haar eigen moeder samen met andere vrouwen in het dorp, maaltijden voor kraamvrouwen maken en thuis bezorgen. Altijd met producten die ze vers van haar eigen land haalde en met liefde en zorg omtoverde tot hartverwarmende gerechten. Toen ik zelf net bevallen was en me afvroeg waar die village nou was, dacht ik vaak aan mijn oma en die vrouwen in dat dorp.

Als kersverse moeder is het belangrijk dat je de beste ingrediënten binnen krijgt, die er op de markt zijn. Voeding die je daadwerkelijk voedt en zo min mogelijk bewerkt is, vrij van plastic en pesticiden.

Ik werk dan ook het liefste met biologische en lokale producten vers van het land. Door mijn culinaire ervaring, als chef en cateraar, weet ik smaak en beleving te combineren met de helende kracht van voeding.

Waarom is postpartum zorg zo belangrijk?

Wanneer een vrouw zich gedragen voelt en in rust kan aansterken, krijgt ze haar kracht weer terug om voor zichzelf en haar jonge gezin te zorgen - en daarmee een deel van de gemeenschap. Moederzorg is zorg voor een gezonde samenleving.

Daarnaast is postpartum support cruciaal voor alle newborn ouders - ook als het jullie tweede, of derde keer is. Een postpartum plan zorgt ervoor dat jullie je ondersteunt en goed voorbereid voelen in jullie nieuwe rol. Het versterkt jullie samenwerking, welzijn, liefdesrelatie, verminderd stress en eenzaamheid.

In onze moderne maatschappij zijn we de eeuwenoude traditie van moederzorg uit het oog verloren. Met The Motherfood wil ik deze traditie in ere herstellen.